Gemberbier

Maak je eigen gemberbier!. Als je al (levend) gemberbier hebt, dan kun je dat als basis gebruiken om nieuw gemberbier mee te maken. Heb je dat niet, dan moet je eerst een starter maken: gemberbug. Deze gemberbug kan je ook gebruiken voor het maken van andere soorten limonades dan gemberbier. Je hebt verder nodig: een glazen of plastic bak, plastic zeef, glazen pot van ± 2,5 liter, glazen of plastic flesjes om de drank in te bewaren. Gebruik geen metaal, daar kan de gemberbug niet tegen!

Gemberbug            

  • ± 500 ml water
  • 2 eetlepels verse, geraspte (biologische) gember (met schil) (& ± 4 dagen lang 1 theelepel)
  • eetlepel biologische oersuiker (& ± 4 dagen lang 1/2 theelepel)
  • 1 eetlepel biologische kristalsuiker (& ± 4 dagen lang 1/2 theelepel)

Werkwijze

  • Doe alle ingrediënten in een glazen pot en denk af met een doekje en een elastiekje, zodat het mengsel zuurstof krijgt en zet het weg op kamertemperatuur.
  • Voer het iedere dag een theelepel geraspte gember, een theelepel oersuiker en een theelepel kristalsuiker en roer het even om (geen metaal gebruiken!)
  • Na ongeveer 4 dagen moet je belletjes zien verschijnen en een zacht gesis horen bij het roeren. Al het nog steeds fris ruikt is het klaar voor gebruik!
  • Je kunt de bug bewaren door dagelijks te blijven voeden of de bug in de koelkast te laten slapen; je hoeft hem dan nog maar 1 keer per week te voeden.

 

Gemberbier            

  • 50 gram biologische gember, geraspt & inclusief schil
  • 80 gram* biologische kristalsuiker
  • 60 gram* biologische oersuiker
  • ± 2,5 tot 3 liter water
  • 3 uitgeperste citroenen, inclusief drap maar zonder pitjes

*) meer suiker kan ook, je gemberbier wordt dan wat zoeter, krijgt meer alcohol en is wat langer houdbaar. Maar het is natuurlijk de sport om zo min mogelijk suiker te gebruiken, zonder aan smaak in te boeten 🙂 Andere verhoudingen tussen de suikers kan ook, kijk zelf wat je lekker vindt.

Werkwijze

  • Rasp de gember en doe in een steelpannetje met de suiker en 500 ml water. Verwarm totdat de suiker is opgelost. Haal dan van het vuur en laat het afkoelen
  • Giet het afgekoelde gember-suikerwater in een grote glazen pot van ± 2,5 liter en voeg de uitgeperste citroen en ook 100 ml gemberbug of gemberbier.
  • Vul aan met water en zet het ongeveer 2 tot 4 dagen weg op kamertemperatuur. Zorg dat de deksel niet vast zit; als de koolzuur niet kan ontsnappen kan je fles namelijk exploderen!

2017-10-18 13.16.03

  • Als het goed bubbelt en lekker smaakt kun je de drank zeven en overgieten in plastic of glazen flessen. Zorg dat er nog zo’n 5 centimeter lucht onder de dop blijft.
  • Laat de flessen 1 of 2 dagen staan. Check de spanning van de plastic fles (knijpen of – bij glas – dop er regelmatig afhalen). Als er druk op staat staat en je kleine belletjes ziet, is je gemberbier klaar!
  • Zet de drank weg in de koelkast om het fermenteren te vertragen, het bier is dan langer houdbaar (± 2 weken). Het gemberbier wordt  wat droger en prikkelender naarmate hij langer staat, omdat de gist de suiker langzaam in koolzuur omzet. Blijf – om explosie te voorkomen – de druk regelmatig controleren.

Proost!

Op dit recept zijn vele variaties mogelijk. je kan de gemberbug of het (levende) bier ook gebruiken als starter om andere limonades bruis mee te geven.

Gemberbier is een levend product en kan bij elke bereiding net iets anders smaken. Gekoeld is de gemberbier ongeveer 6 weken houdbaar.

Gemberbier is niet geschikt voor diabetici: de drank bevat – naast de vruchtensuiker van de vruchten – vaak nog wat restsuiker. Daarnaast kan er een kleine hoeveelheid alcohol in zijn ontstaan; meestal niet meer dan 1,2 % VOL, dit kan ook wat meer of minder zijn. Dus ondanks dat gemberbier ‘bier’ genoemd’ wordt, zit er weinig alcohol in gemberbier. Wil je er juist wel graag meer alcohol in hebben, voeg dan een theelepel biergist of bakkersgist toe aan het recept en laat het een aantal dagen langer fermenteren.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s