Vlierbloesemchamp

Vanaf mei bloeien de vlieren weer! Vlieren zijn forse struiken met schermen witte bloemetjes erin, je ruikt ze vaak al van verre. Er staan er vrij veel in de duinen. Van de bloesem kun je onder andere siroop maken en ijs. De vlierbloesem bevat een natuurlijk gist waardoor je er ook een licht alcoholisch drankje mee kunt maken: een soort vlierbloesemchampagne. Een lekkere, licht mousserende drank die te vergelijken is met een lichte cider. Er gaat niets boven een zelf gebrouwen vlierbloesemchamp op een zonnige lentedag!

Je kunt het gemakkelijk zelf maken, probeer het ook eens een keer:

INGREDIËNTEN

  • 15-20 grote vlierbloesemschermen
  • 4 liter water
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • 350 – 600 gram suiker (Dit is afhankelijk van hoe zoet je hem wil. Ik neem slechts 350 gram, terwijl de meeste recepten minimaal 600 voorschrijven. Met 600 gram is de champagne waarschijnlijk wel langer houdbaar; er is meer suiker om te zetten naar alcohol en het duurt daardoor langer voordat de champagne zuur wordt. Op deze manier krijg je dus ook meer alcohol)
  • 1 of 2 (biologische) citroenen
  • 4 stevige (beugel-)flessen

ZO MAAK JE HET

Plukken / Pluk de bloemenschermen op een droge, het liefst zonnige dag. Je kunt de bloesem het beste plukken als de bloemetjes goed open zijn en veel stuifmeel bevatten. Het gaat namelijk om het stuifmeel, dat is de smaakmaker. Spoel de bloemschermen dus vooral niet af, dan raak je het stuifmeel kwijt. Leg de schermen buiten op een doek om de beestjes uit de bloemenschermen te laten lopen.

vlierbloesem

Trekken / Knip de groene stelen weg. Giet 4 liter water in een ruime pan en doe daar de vlierbloesemschermen bij. Voeg de azijn en suiker toe. Pers de citroen(-en) uit en voeg het sap toe. Roer alles even. Dek het brouwsel af met een doek en laat het 24 uur trekken op een warme plek.

vlierbloesembrouwsel

Bottelen / Zeef het mengsel door een kaasdoek of theedoek. Steriliseer de flessen en giet het vlierbloesemmengsel erin als ze weer afgekoeld zijn. Let erop dat je de flessen niet volledig vult; laat behoorlijk wat ruimte vrij in de hals. Door het fermenteren ontstaat er koolzuur en wanneer je dit niet de ruimte geef kan je fles ontploffen.

Gisten / Zet de flessen donker weg en controleer om de paar dagen of de flessen al op druk staan. Meestal staan ze na een week of twee goed op druk. Je ziet dan kleine belletjes omhoogkomen als je de fles opendoet. Soms moet je wat meer geduld hebben en duurt het wel zes weken voordat de champagne klaar is. Het is een natuurlijk proces en dit kan per keer – en zelf per fles – behoorlijk verschillen. Laat af en toe wat druk ontsnappen om te voorkomen dat de flessen ontploffen.

Bewaren / Als de champagne op druk is, kan je ‘m het beste in de koelkast bewaren. Dit vertraagt het gistingsproces en daardoor ook de koolzuurvorming (en het ontploffingsgevaar). In de koelkast is de champagne ongeveer een maand houdbaar.

Drinken / Gekoeld is de champagne het lekkerst. Open de flessen voorzichtig, het kan namelijk goed spuiten! Eventueel wat ijsklontjes erin, citroenschijfje erop, zonnetje erbij en genieten maar!

vlierbloesem-champagne

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s