Waterkefir

Als je eenmaal een waterkefircultuur hebt dan is waterkefir is gemakkelijk zelf maken. Online zijn er altijd wel mensen die kefir over hebben (het vermenigvuldigt zich tijdens de productie) maar let goed op de kwaliteit! LieverFris heeft ook DIY waterkefir starterspakketten, die kan je op afspraak kopen in Den Haag.

Let op dat je bij de bereiding geen metalen voorwerpen gebruikt, daar kan kefir slecht tegen. Beter is het om te werken met glas en plastic. Je hebt een glazen pot nodig van ongeveer 1 liter, een kunststof zeef, een plastic of glazen opvangbak, een weegschaal en plastic of glazen flessen om de drank in te bewaren.

Ingrediënten

  • 1 liter water
  • 100 gram waterkefir cultuur
  • 60 gram biologische suiker
  • 2 vijgen (biologisch en ongezwaveld)
  • 2 dadels (biologisch en ongezwaveld)
  • evt. 1/2 biologische citroen

1ste fermentatie

  • Doe alles in een glazen weckpot. Roer een beetje zodat een deel v.d. suiker oplost.
  • Sluit de pot zonder de deksel klem te zetten, zo kan de overdruk door koolzuurgasontwikkeling naar buiten.
  • Zet de pot op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht. Hoe lichter en warmer je de pot zet, hoe meer de kefirkorrels groeien en hoe werkzamer de korrels.
  • Laat de pot ongeveer 2 dagen staan. Je merkt dat het koolzuurgehalte in de weckpot stijgt; kefirkorrels zullen door het koolzuurgas af en toe naar de oppervlakte zweven.

2017-10-18 13.19.33

2de fermentatie

  • Haal de vijgen en dadels uit de pot. Deze zijn niet meer bruikbaar maar wel geschikt voor de composthoop. Je kan de kefir ook gebruiken als rijsmiddel bij het brood bakken, of weggeven natuurlijk! Haal ook de citroen eruit en knijp hem uit boven ’n opvangbak met kunststof zeef.
  • Giet de kefirbereiding door de zeef en giet vervolgens over in een glazen of plastic flessen die je goed af kan sluiten.
  • De kefirkorrels, die zich als het goed is vermeerderd hebben, goed afspoelen onder stromend water. Zij kunnen meteen gebruikt worden voor een nieuwe bereiding, of bewaard worden in de koelkast. Met wat water, een klein beetje suiker en een dadel zijn de korrels maximaal 3 weken houdbaar, wel wekelijks met wat suiker bijvoeden.
  • Laat de waterkefir nog 1 dag fermenteren in een afgesloten fles.
  • Om overdruk (en explosie!) te voorkomen na 1 dag het koolzuur laten ontsnappen door de dop kort te openen. Daarna de waterkefir in de koelkast zetten. Dit vertraagt de koolzuurvorming maar blijf de drukopbouw goed in de gaten houden.

Drinken maar!

Op dit recept zijn vele variaties mogelijk, zie onder andere waterkefir.net voor meer informatie. Waterkefir is een levend product en kan bij elke bereiding net iets anders smaken. Gekoeld is de waterkefir ongeveer 2 weken houdbaar.

Waterkefir is niet geschikt voor diabetici: ze bevat – naast de vruchtensuiker van de vruchten – vaak nog wat restsuiker. Daarnaast kan er een kleine hoeveelheid alcohol zijn ontstaan; meestal niet meer dan 1,2 %VOL, maar dit kan ook wat meer of minder zijn. Hoe meer suiker en kefir je gebruikt in het recept, hoe meer alcohol zal ontstaan.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s