Tijmsiroop

IMG_2656

De beste tijd om tijm te plukken, is als ze bloeit in mei/juni. Dan zitten de toppen namelijk het volst met etherische oliën. Dat zijn de oliën die de tijmsiroop haar heerlijke smaak en gezonde werking geven. De bloemetje zijn net zo eetbaar als de blaadjes, gewoon meekoken dus met de thee, siroop of gerecht!

Zelf tijmsiroop maken is niet moeilijk en je kan er eindeloos op variëren; door bijvoorbeeld ook andere kruiden toe te voegen zoals rozemarijn of salie. Hier is het recept:

Ingrediënten:

  • 100 gr verse tijm per liter water
  • 1 liter water per 100 gr tijm
  • ± 660 gr suiker per 100 gr tijm / 1 kilo per liter tijmthee. (Minder suiker kan ook, maar dan is de siroop minder lang houdbaar. )
  • citroen, naar smaak

 

Benodigdheden

  • gesteriliseerde flesjes
  • grote pan
  • trechter

 

Werkwijze

Spoel de tijm af en breng aan de kook in ruime pan water (1 liter per 100 gram tijm). Laat inkoken tot ± 1/3 verdampt is.

Laat de thee afkoelen en zeef het door een thee- of neteldoek.

Breng het aftreksel opnieuw aan de kook samen met de suiker en uitgeperste citroen, Gebruik 1 kilo suiker per liter thee.

Laat de siroop weer een beetje inkoken; laat opnieuw ongeveer een derde deel verdampen.

Zorg dat je gesteriliseerde flesjes klaar hebt staan, giet de hete siroop in de flesjes, leg de flesjes op hun kant (zo steriliseer je de dop mee) en laat ze afkoelen.

De siroop is minimaal een jaar houdbaar.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s